IMPORTANT

In cadrul evenimentului va avea loc o masa rotunda cu 3-4 moderatori, intitulata:
DIALOGURI CORDiale - dialoguri informale
RELATIILE MEDICULUI DE FAMILIE CU MEDICUL CARDIOLOG

Aceasta dezbatere se va desfasura sub forma unui curs interactiv.
Prof. Dr. A. RESTIAN si Prof. Dr. E. APETREI, alaturi de cardiologi clinicieni, vor raspunde intrebarilor dvs.


INTRODUCERE
Prof. Dr. Adrian RESTIAN


La o Conferinta se prezinta de obicei o serie de referate generale, dezbateri pe probleme de mare interes, de cercetari originale, de ghiduri si de recomandari. La Conferinta medicii se intalnesc si discuta intre ei atat probleme de viata, cat si probleme profesionale. Se fac aprecieri, schimburi de opinii si de idei. Desigur ca nu toate conferintele au aceeasi importanta, importanta lor deriva din temele puse in discutie si din profesionistii care participa la discutii. De aceea ar trebui sa ne intrebam care este importanta si de ce este necesara o Conferinta de Cardiologie pentru MF.

La MF poate veni orice bolnav, cu orice boala, din orice specialitate. De aceea la fel de bine ar putea fi justificata si o conferinta pe teme de neuropsihiatrie, cum de fapt s-a si organizat in ultimii ani, o conferinta pe teme de gastroenterologie, de pediatrie, de pneumologie, de dermatologie si asa mai departe. In lume exista peste 30.000 de boli, aproximativ 8.000 de boli genetice, 4.000 de boli de piele si asa mai departe. Din acest punct de vedere, MF este coplesitoare, deoarece MF trebuie sa aiba cunostintele de baza din toate specialitatile cu care MF se intersecteaza. Din fericire insa, nu toate bolile sunt la fel de frecvente si de grave.

Aproximativ 30 de boli, care sunt foarte frecvente, acopera peste 80% din solicitarile MF, iar printre acestea, bolile cardiovasculare ocupa un loc deosebit. HTA, care afecteaza peste 40% din populatie, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, aritmiile si bolile vasculare periferice, ocupa un loc deosebit in cardul solicitarilor MF. Dar, bolile cardiovasculare nu sunt numai foarte frecvente, ci de multe ori sunt si foarte grave. Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai importanta cauza de deces si mai ales de deces evitabil. Pe de alta parte, aparatul cardiovascular poate influenta si celelalte organe, asa cum ar fi creierul, ochiul si rinichiul, determinand o patologie secundara foarte importanta.
Se vorbeste despre creierul vascular, foarte multe boli neurologice fiind determinate de afectarea circulatiei cerebrale.

Boala Alzheimer este de multe ori o boala mixta, determinata nu numai de depunerea de beta-amiloid in reteaua neuronala si de proteina tau in citoplasma neuronala, ci si de microinfarcte cerebrale.
Cercetarile au aratat ca 10% dintre indivizii trecuti de 35 de ani au avut un accident vascular ischemic silentios, care se poate adauga la patogenia degenerativa a dementei.

Apoi, cardiologia este foarte dinamica. Ea a inregistrat progrese extraordinare, atat in tratamentul medicamentos, cat si in tratamentul chirurgical si interventionist al bolilor cardiovasculare.
Ar fi suficient sa remarcam doar rezultatele realizate de programul STEMI, de tratament interventionist in infarctul miocardic acut cu supradenivelare ST, care a scazut mortalitatea prin infarct miocardic de 13% la 7,5% Pacientii care au beneficiat de angioplastie coronariana au avut o mortalitate de 5%, cei cu reperfuzie prin tromboliza au avut o mortalitate de 7%, iar ceilalti au avut o mortalitate de 13%.
Rolul MF in obtinerea acestor rezultate este foarte important, deoarece ele depind de rapiditatea internarii. Atat in infarctul miocardic cat si AVC ischemic, rezultatele depind de fereastra terapeutica de 3-4 ore in care bolnavul trebuie sa ajunga la spital.
Viata bolnavului depinde deci nu numai de medicul cardiolog, ci si de MF. De aceea, Conferinta de Cardiologie in MF este foarte importanta deoarece aduna doi actori importanti ai asistentei medicale.

Cardiologii isi pot expune modificarile care au aparut si progresele inregistrate, iar MF isi pot expune punctele lor de vedere si dificultatile pe care le inregistreaza in activitatea ambulatorie. Deoarece atat diagnosticul, cat si tratamentul sunt mult mai dificile in ambulator. Desi asistenta medicala pare fragmentata, ea este totusi o activitate de echipa, intrucat la ingrijirea bolnavului contribuie toti specialistii, inclusiv MF.

Dat fiind numarul mare de bolnavi cardiovasculari, cardiologul nu poate ingriji singur toti bolnavii cardiovasculari. De aceea este foarte important a se stabili care sunt bolnavii de competenta specialistului cardiolog, care sunt de competenta MF si care sunt bolnavii la care este necesara o colaborare a MF cu cardiologul. In cele din urma rezultatele depind de colaborarea cardiologului cu MF.
In cadrul Conferintei se stabilesc intr-un fel sau altul conditiile acestei colaborari.
Pe de alta parte, Conferintele sunt foarte importanate deoarece s-a constatat ca medicii respecta mai mult informatiile achizitionate la Conferinte si Congrese, decat cele expuse in ghidurile de diagnostic si tratament. Iata de ce Conferinta de Cardiologie pentru MF ar trebui sa fie un moment foarte important in asistenta medicala a populatiei. Rezultatele in asistenta medicala a populatiei nu depind numai de legile pe care le da Parlamentul, sau de ordinele pe care le da Casa de Asigurari si Ministerul Sanatatii. Legile nu pot schimba realitatea. Ordinele ministrului nu pot influenta patologia umana.

Sanatatea depinde de foarte multi factori genetici, biologici, de mediu, de alimentatie, economici, sociali, culturali, educationali si intr-o mica masura de sistemul sanitar.

Cu toate acestea, sistemul sanitar ar putea contribui in mai mare masura la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei; daca el insusi ar functiona mai bine, ar atrage in jurul sau toti ceilalti factori importanti. Conferintele, congresele si reuniunile informale detin un rol foarte important pentru coeziunea diferitilor factori care contribuie la starea de sanatate a populatiei.